Quantcast
Channel: Column – Fit!magazine
Viewing all articles
Browse latest Browse all 69

8 tips voor een succesvol social media jaar

$
0
0

Als fitnessondernemer ontkom je er niet aan; de goede voornemens aan het begin van het jaar. Ook ondernemers hebben vaak goede voornemens, zoals bijvoorbeeld meer te gaan doen met social media in 2013. Niet zo vreemd want inmiddels is 70% van de Nederlanders op Facebook te vinden en spendeert de consument steeds meer tijd online.

Succes met social media komt niet vanzelf. Daar zijn best wat goede voornemens voor nodig. Ik help graag door 8 tips op een rij te zetten, zodat je succesvol kan (door)starten met social media in 2013.

1. Bepaal een social media doel
Ik zie vaak dat ondernemers starten met social media zonder een helder doel bepaald te hebben. Zonder doel ontbreekt vaak een lange termijn visie en zie je dat een social media site al snel aan de kant wordt gezet. Zorg dus eerst dat je één of enkele doel(en) bepaalt. Bijvoorbeeld het werven van nieuwe leden, het betrekken van bestaande leden of het informeren en inspireren van leden.

2. Kies een social media netwerk dat past bij het doel
Ieder social media netwerk heeft zo zijn eigen kenmerken. Zo is Twitter bijvoorbeeld zeer open en kan je iedereen aanspreken, is Facebook meer een community waar met een ‘like’ mensen zich aan je kunnen verbinden en zijn YouTube en Pinterest vooral visueel gedreven netwerken. Uitgaande van de eerder genoemde doelen past Twitter het beste bij het werven van nieuwe leden, omdat je gemakkelijk kan vinden wat er wordt gezegd en je iedereen aan kan spreken. Facebook past meer bij het betrekken van bestaande leden en het opbouwen van een community. YouTube, Pinterest en Instagram zijn typisch netwerken waarmee je met video’s en foto’s anderen kan inspireren.

3. Maak keuzes en behoud focus
Uiteraard werken de verschillende netwerken vaak versterkend aan elkaar. Zo kan je YouTube video’s ook uitstekend op Facebook zetten en kan je Facebook berichten ook automatisch Twitteren. Toch is het aan te raden de focus te behouden op één of twee netwerken en daar het meeste tijd in te steken. Dat is prettiger voor jezelf, maar ook duidelijk voor de klant. Het is geen schande om te zeggen: ‘Wij gebruiken Twitter niet actief, maar zijn wel iedere dag te vinden op Facebook.’

4. Iedereen kent de regels
Wees duidelijk richting personeel over gebruik van social media. Praat hierover in een teamoverleg en spreek duidelijke regelsmet elkaar af. Het beste is social media richtlijnen te gebruiken. Dat klinkt formeel, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Samen met NewMediaBrains heb ik een voorbeeld document geschreven dat op een leuke, maar duidelijk manier beschrijft wat men wel en niet kan doen. Dit voorbeeld van social media richtlijnen kan je gratis aanvragen via NewMediaBrains:

5. Vind de social media helden in je organisatie
Waarschijnlijk weet je al wie het zijn, de mensen binnen je organisatie die ‘iets’ met social media hebben. Vind manieren om deze mensen te betrekken bij je social media strategie. Het hoeft niet altijd de manager te zijn die iets op Facebook zet. Misschien is een trainer of receptionist veel beter om social media te laten beheren.

6. Maak tijd vrij
Heb je de helden binnen je organisatie gevonden? Zorg dan ook dat ze tijd krijgen om aan social media te besteden. Vaak wordt onderschat hoeveel tijd het kost om iedere keer iets leuks te bedenken en reacties te beantwoorden. Zorg dat de mensen die je verantwoordelijk maakt voor social media ook daadwerkelijk de tijd hebben om er goed mee aan de slag te gaan.

7. Zorg voor online conversaties
Mensen praten graag online, maar moeten wel uitgelokt worden. Zorg dus voor conversatie starters. Stel open vragen, prikkel met leuke foto’s en video’s of bedenk acties waarop een reactie nodig is. Dit levert niet alleen betrokkenheid van leden op, maar helpt ook in de zichtbaarheid online. Hoe meer mensen erover praten, hoe beter het wordt gezien.

8. Zorg dat je altijd reageert
Een informeel onderzoekje van mij wees eind 2012 uit dat veel fitnesscentra niet reageren als je direct een vraag stelt op Twitter terwijl ze wel claimen actief te zijn op Twitter. Zorg ervoor dat als iemand reageert of een vraag stelt op social media dat je er zo snel mogelijk op antwoordt.

In mijn volgende artikel ga ik verder met dit onderwerp en bespreek ik een aantal van mijn favoriete tools om de bovenstaande tips slimmer en beter aan te pakken. Ik wens jullie een heel gezond en succesvol 2013 vol waardevolle social media contacten.

Remco Bron heeft passie voor nieuwe technologie en adviseert organisaties over het effectief gebruik van internet en social media. Wil je reageren op zijn column? Dat kan via Twitter @remcobron of gewoon ‘ouderwetsch’ via remco@somanythoughts.nl.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 69