Einde van het jaar, mooie tijd voor een evaluatie. Eens op macro niveau evalueren dit keer. Griekenland, Spanje, Portugal, Italië; 4 landen waar het NIET beter is geworden. Een 5e land aan dat rijtje toevoegen? Oké, Nederland! Want gaat het in 2013 beter, het zelfde of slechter met de economie in Nederland? Inderdaad, slechts 1 antwoord mogelijk.
Wat denk jij?
Als je nou weet dat het in 2013 minder gaat worden dan in 2012, omdat het grootste deel van de bevolking er qua koopkracht op achteruit gaat. Als je nou weet dat veel mensen uit voorzorg de hand op de knip gaan houden. En als je nou weet dat afgelopen jaar voor de fitnessbranche (én de fysiotherapie, de retail, de wellnessbranche, enzovoort) nou niet echt florissant was. Zou het een goed idee zijn eens een crisisplan te maken?
Survival of the fittest?
Nee hoor, survival of the best adepting! Ofwel, degene die zich het beste aan de veranderde omstandigheid aanpast, heeft de grootste kans op overleven. Dus voor wie van plan is net als elk jaar weer dezelfde januari campagne te lanceren heb ik 2 dingen om over na te denken. Ten 1e kun je niet tegen het reclamegeweld van de grote ketens op. Zij winnen het op dat terrein. En ten 2e hoor ik elk jaar weer dat de traditionele campagnes telkens minder klanten opleveren. Hoe ga jij je bedrijfsmodel voor 2013 aanpassen? Hier zijn wat overwegingen.
De psychologie van een crisis
Dat is waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Want alleen al de gedachte dat een land in crisis is, zorgt ervoor dat mensen de hand op de knip houden. Uit voorzorg. Het directe gevolg daarvan hebben fitnessondernemers al ondervonden: dalende ledenaantallen in heel het land. Het halfjaarlijkse Rabobank rapport voor de fitnessbranche geeft aan dat 50% van de fitnesscentra verlies draait. En dat de gemiddelde winstmarge nog maar 4% is. Dat was ooit 15%! Overigens, de KNGF heeft gemeten dat fysiotherapeuten gemiddeld 10% vraaguitval hebben. Dus ook zij hebben het zwaar.
Wie doen het wél goed?
Waar geven mensen wél hun geld aan uit? In ieder geval aan voordelige zaken, zoals aan prijsvechters in onze branche. Die hebben voor crisistijden een prima model. Mensen geven hun geld ook uit aan hoge kwaliteit diensten. Voordat je begint te roepen ‘dat doen wij, dus we zitten goed!’ even ter overweging: hoe bewijs jij dan dat je top kwaliteit levert? Bijvoorbeeld met keiharde garanties? Wat opvalt: alle bedrijven die het ondanks de crisis wél goed (relatief) doen, zijn bedrijven met een onderscheidende en heldere propositie. Een heldere en aantoonbare meerwaarde voor hun klanten.
Mijn strategie is… euhm…
Tja, wat is jouw strategie om deze macro ontwikkeling die we crisis noemen het hoofd te bieden? Ik vroeg het onlangs een groep gerespecteerde fitnessondernemers. Door het uitblijven van antwoord bij velen, werd wel duidelijk dat dit geen makkelijke materie is. Mijn tip: huur een keer een deskundige marketing strateeg in, die je de juiste keuzes helpt maken. Want nog een keer ‘een jaartje aanzien’ of ‘zelf nog eerst maar een jaartje proberen’ hebben al bewezen geen goede strategie te zijn. Je bedrijfsresultaat toont het aan. Een formule om te falen. Resultaat gegarandeerd!
Ik wens iedereen veel wijsheid. En al het goede voor het komende jaar.