De vraag die ik het vaakst krijg over Twitter is: “Waar haal ik de tijd vandaan om het allemaal bij te kunnen houden?”. Mijn antwoord daarop is steevast dat als je Twitter goed wil beheren het er niet zomaar even bij kan; je moet er echt tijd voor vrijmaken. Toch zijn er wel een aantal tools die het beheren van Twitter een stuk makkelijker kunnen maken. Graag deel ik een aantal van mijn favoriete tools die ik zelf ook bijna dagelijks gebruik.
1. Hootsuite
Hootsuite is online software waarmee je je Twitter account kan beheren. Het voordeel van online software – ook wel werken in de cloud genoemd – is dat je dit op iedere werkplek kan gebruiken zonder iets te installeren en dat je instellingen altijd hetzelfde zijn. Bovendien heeft Hootsuite een iPhone en Android app die je instellingen meeneemt. Hootsuite is uitermate handig als social media dashboard. Je kan er niet alleen Twitter mee beheren, maar ook Facebook, LinkedIn, Foursquare en Google+ allemaal vanuit één venster. Je kan in Hootsuite zoekopdrachten definiëren die doorlopend al je Tweets, eventueel van meerdere accounts, filteren op de voor jou belangrijke keywords. Als je bijvoorbeeld al je klanten volgt kan je zo tweets filteren op woorden als je bedrijfsnaam, maar ook fitness, hardlopen, fietsen, spinnen, etc. Bovendien kan je met Hootsuite berichten agenderen. Je kan bijvoorbeeld 10 berichten ‘s ochtends klaarzetten die in de komende twee dagen worden geplaatst. Hootsuite heeft zelfs een functie waarmee het agenderen geheel automatisch gebeurd en Hootsuite het bericht verstuurd wanneer de meeste volgers online zijn.
Hootsuite kan is gratis te gebruiken. Voor sommige functies is een pro account nodig kosten hiervan zijn $9.99 per maand. www.hootsuite.com
2. SocialBro
Voor het meten van bezoeken op websites gebruiken de meeste mensen Google Analytics. Voor het meten van de statistieken van je Twitter account kan je het beste SocialBro gebruiken. SocialBro scant je Twitter account waarna je allerlei interessante informatie kan inzien op een dashboard. Zo zie je welke Twitteraars jou volgen die je nog niet terug volgt (en andersom). Je ziet wie de meest actieve Twitteraars zijn in jouw netwerk en welke van je volgers de meeste volgers heeft. Ook zie je op basis van jouw netwerk hoeveel invloed je hebt op Twitter. Met SocialBro kan je ook Twitter accounts van concullega’s analyseren. Zo kan je een overzicht krijgen van welke volgers je gemeen hebt, welke Twitteraars jij nog niet volgt maar zij wel, hoeveel invloed ze hebben en een analyse waar ze het meest over Twitteren. Mijn favoriete functie is ‘best time to Tweet’. SocialBro analyseert daarvoor het gedrag van je volgers en geeft exact aan wat de beste momenten van de dag zijn voor jou om te Twitteren zodat je zoveel mogelijk exposure krijgt.
SocialBro is gratis te gebruiken als applicatie of extensie voor de Chrome browser. Als je SocialBro als online tool wilt gebruiken beginnen de accounts bij $6,95 per maand. www.socialbro.com
3. Buffer
Met Buffer kan je berichten voor Twitter, Facebook en LinkedIn automatisch agenderen. Wanneer je een bericht invoert wordt deze in de buffer gezet. Dit bericht wordt op basis van een vooraf bepaald schema op de sociale netwerken gepubliceerd. Het voordeel hiervan is dat je zo tientallen berichten kan klaarzetten waar je niet meer naar om hoeft te kijken. Maar Buffer heeft nog een aantal andere handigheidjes. Zo kan je gebruik maken van een extensie voor Chrome, Firefox en Safari browsers waarmee je met een druk op de knop een bericht kan toevoegen aan Buffer. Doe je dit op een webpagina (bijvoorbeeld van een interessant artikel) dan kan je dit inclusief een link met een druk op de knop in Buffer plaatsen. Mijn favoriete functie is dat je Buffer kan koppelen aan ‘best time to tweet’ van SocialBro. Zo weet Buffer exact wat de ideale momenten zijn om een Twitter bericht te versturen.
Buffer is gratis in gebruik. Wil je meer dan 3 social media accounts koppelen of meer dan 10 berichten klaarzetten dan kost het $10 per maand. www.bufferapp.com/
4. IFTTT
De naam IFTTT staat voor IF This Then That. Dit is een tool waarmee je gemakkelijk regels kunt aanmaken om automatisch social media netwerken te koppelen of op basis van bepaalde triggers iets te laten gebeuren. Zo kan je met IFTTT zorgen dat ieder Twitter bericht direct ook op je Facebook en LinkedIn profiel wordt gepubliceerd (en vice-versa). Of bijvoorbeeld de RSS feed van je website koppelen aan Twitter zodat bij ieder nieuwsbericht automatisch een Twitterbericht wordt verstuurd. Behalve social media netwerken kan je ook andere triggers koppelen. Zo kan je ook SMS gebruiken om regels te maken zodat je bijvoorbeeld bij een direct bericht op Twitter automatisch een SMS bericht krijgt. Maar het gaat verder, bijvoorbeeld door Twitter te koppelen aan het weerbericht. Daarmee kan je als het gaat regenen automatisch een bericht versturen op Twitter dat het geen weer is om buiten te sporten en iedereen maar snel naar binnen moet komen om te sporten. Let er wel op dat je goed in de gaten houdt welke koppelingen je maakt. Ik heb wel eens per ongeluk een Twitter gekoppeld aan Facebook en Facebook aan Twitter; daarmee krijg je dus een oneindige stroom van hetzelfde bericht van de ene site naar de andere. Leuk om te zien, maar niet heel handig.
IFTTT is gratis in gebruik. www.ifttt.com
5. Twilert
Met Twilert kan je alerts in je e-mail krijgen waneer er over een bepaald onderwerp wordt getwittert. Dit kan je gebruiken om zeker te zijn dat je bepaalde berichten op Twitter niet mist maar ook om in de gaten te houden wat er over jou (of over je concullega) wordt geschreven op Twitter. Het gebruik van deze tools is eenvoudig: je maakt een zoekopdracht aan en kiest hoe vaak je een update wil ontvangen in je mailbox. Kind kan de was doen. Onder ‘advanced search options’ zitten nog wel een aantal juweeltjes verborgen. Zo kan je hier bijvoorbeeld aangeven in welke taal je wilt zoeken en zelfs in welke regio. Zo kan je hele specifieke alerts aanmaken waarmee je bijvoorbeeld op de hoogte wordt gehouden wanneer iemand in het Nederlands Twittert over ‘fitness’ in de regio van Utrecht.
Twilert is gratis in gebruik. www.twilert.com/
Remco Bron [Wellicht bekend van Fitspiration 2012] heeft passie voor nieuwe technologie en de praktische rol die deze speelt in ons dagelijks leven. Remco is oprichter van een aantal internet startups, adviseert organisaties over het effectief gebruik van internet en social media, is professioneel spreker en runt een retail bedrijf. Voor Fit!magazine richt hij zich met zijn bijdrages op de praktische inzetbaarheid van social media en web 2.0 tools en de trends waar ondernemers rekening mee moeten houden de komende jaren.Wil je reageren op zijn column? Maak een social media connectie via http://about.me/remcobron